Avast Firewall blokuje mapovani share u NAS pri aktivovanem Twonky (Win 1703)

Mam doma 3x NAS (1x WD MYCLOUD, 2x Zyxel NSA325 v2). Vsechny jsou napojeny ve stejne siti a do stejneho HUBu vcerne nekolika klientskych stanic s ruznym operacnim systemem. Na WD a na jednom zyxelu mam aktivovane Twonky pro stremovani obsahu.

Ze stanic mam nastavene mapovani sdilenych slozek na vsechna tri zarizeni. Pri zapnutem Avast firewall dochazi k blokovani kompletni komunikace a to nasledujicicm zpusobem (chovani pouze pro NAS s aktivovanym Twonky serverem, ostatni funguji spravne).

1. restartuji NAS / odpojim od site a po minute znovu pripojim
  2. komunikace s NAS funguje. Slozky jsou namapovane, ping funguje, administrace pres www funguje
  3. Po peti minutach je komunikace kompletne zakazana a sluzby z bodu dva prestanou fungovat
  4. Toto chovani je POUZE na klientech s posledni aktualizaci Windows 10 - 1703, klienti s predchozi verzi, pripadne Linux klienti funguji stale dal.
  5. Pokud na W1703 vypnu Avast Firewall - pres gui - vse opet v poradku funguje.

Verze Avast Premier: 17.3.2291 (build number 17.3.3443.0)

Mate nekdo podobny problem?
Je tento problem znamy i u firmy Avast?

Dekuji za reakci / vyreseni problemu.

Ondra

Doplnujici informace:
Z logu jsem vycetl ze danne IP addresy jsou blokovane (UDP komunikace - “IP blocked”. Stejne jako v jinem threadu (https://forum.avast.com/index.php?topic=200141.0) jsem docasne vypnul “port scan detection” a vse zacalo opet fungovat - v logu je pouze infromace o blokaci “no rule found”. Doufam, ze pripravovany miniupdate take opravi toto chovani.

Ondra

Dobry den,
ano, oprava ja uz vydana. Pro aplikaci je potreba restart.

Milos

Nepotvrzuji.

Po aktualizaci na verzi 17.4.2294 (build 17.4.3482.0), restartovani a zapnuti “automatic port scan detection” zablokovana komunikace po peti minutach se stejnymi zarizenimi.

Tedy u mne oprava nepomohla. Opet na predchozich verzich Windows vse funguje. Tedy predpokladam, ze to bude problem v komunikaci Avast FW a Windows Firewall, krtery je Vasi aplikaci spravovan.

Ondra

Dobry den,
muzete prosim zkontrolovat FW log a napsat nam, co vse se blokuje. UDP/TCP/ICMP/… + porty?
Zajima nas stav, nez se zacne blokovat IP adresa(pred “IP blocked” ). Nejlepe hned po zapnuti “Detekce skenovani portu”.
Muzete take zapnout “Zaznamenat vsechny zablokovane pakety”.
Dekuji
Pavel