Dobrý den. Aktualizoval jsem Avast Free (na Windows XP SP3). Předchozí verze fungovala bez problémů, aktualizoval jsem přímo ze spuštěné předchozí verze Avastu. Instalace proběhla, ale při spuštění se nyní objeví pouze chybové hlášení “Vstupní bod procedury _tskExeData@16 se nepodařilo v dynamicky propojované knihovně ashTask.dll nalézt”. Program nenastartuje.
Tušíte prosím, čím by to mohlo být? Mám se pokusit Avast odinstalovat a případně instalovat znovu?Děkuji
za tento problem se omlouvame. Zkusil byste prosim nejprve instalaci Avastu “opravit”?
Opravu Avastu muzete provest v menu “Pridat/odebrat programy” v Ovladacich panelech Windows. Tento proces je s obrazky vysvetlen v nasledujicim clanku, bohuzel v soucasnosti pouze s anglickym popisem: https://www.avast.com/faq.php?article=AVKB204&option=winxp#details
Po oprave programu restartujte vas pocitac. Pokud by se stale objevovala stejna chyba, dejte nam prosim vedet.
Dobrý den,
děkuji za odpověď. Nevím, jak to je možné, přesně toto jsem zkoušel udělat už včera (tu opravu instalace), ale nemělo to žádný úspěch. Proto jsem vytvořil toto téma. Nyní jsem to ale zkusil na základě Vaší odpovědi ještě jednou a zdá se, že to bude v pořádku, Avast nastartoval…
Smím se prosím ještě zeptat? Podle odinstalátoru má instalace Avastu 404,51 MB. Nicméně čistě složka Avast mi na disku zabírá 867 MB a dalších 308 MB složka SZ Browser… Dohromady mi tedy Avast na disku zabírá 1,14 GB, což je na starší počítač s menším instalačním diskem už dost…
Předpokládám, že SZ Browser mohu odinstalovat a těch 308 MB ušetřím. Ale co těch 867 MB, které zabírá Avast, je ta hodnota v pořádku, nebo je možné, že tam tím pádem mám kromě instalace ještě navíc nějaké “smetí” … třeba zbytky po předchozích verzích apod. (samozřejmě jde o čistě amaterský pohled na věc)… Děkuji!!
Pokud nepouzivate SafeZone Browser, muzete ho samozrejme z vasi Avast instalace odebrat, stejne jako dalsi komponenty, ktere mozna nepouzivate.
Velikost 1,14 GB je ale pro instalaci Avastu normalni. Program by obecne nemel zabirat vice nez 2 GB.
Pro urcitou usporu mista na disku muzete take zkusit nas optimalizacni program Avast Cleanup. Jeho standalone verze nabizi dokonce 14 denni zkusebni lhutu: https://www.avast.com/cleanup?noredirect#pc