Nie można uruchomić zapory ogniowej - Avast Internet Security

Witam wszystkich.

Właśnie otrzymałam licencję na Avast Internet Security. Zainstalowałam zgodnie z instrukcją, uruchomiłam ponownie komputer i pojawiły się problemy. Komputer nie łączy się od razu z moją domową siecią internetową (wcześniej nie było takich problemów), muszę sieć rozłączyć i podłączyć ponownie, żeby “zaskoczyła”.

Do tego Avast pokazuje komunikat, że zapora ogniowa jest wyłączona, a po kliknięciu “połącz” - kolejny komunikat “Nie można uruchomić zapory ogniowej”. Nie pomogło uruchamianie ponownie komputera ani wyłączanie lub włączanie zapory systemu Windows.

Czy mogę liczyć na pomoc - jak włączyć zaporę ogniową i sprawić, żeby wszystko działało poprawnie?

Pozdrawiam

Witam,
proszę spróbować wejść w Narzędzia → Zapora ogniowa i upewnić się, że sieć jest Prywatna.

Można też spróbować zresetować ustawienia w tym celu należy przejść do ustawień → Rozwiązywanie problemów, rozwinąć pole Przywróć ustawienia domyślne i nacisnąć Resetuj teraz.

Czy na komputerze były zainstalowane jakieś inne zapory - inne niż ta windowsowa?
Czy podczas instalacji wyskoczył jakiś błąd?
Czy podczas szybkiego skanowania, tuż po instalacji zostały znalezione jakieś podejrzane pliki?

Mam ten sam problem .Z tym że ja mam zainstalowanego avasta od ponad roku , a od wczoraj nie mogę włączyć ,w czasie skanowania wykrył jakieś zainfekowane pliki i usunął je od tej pory , zapora nie może się włączyć . Sie ustawiona jest jako prywatna , przywracanie ostawień domyślnych nie pomaga . Deinstalacja programem aswclear i instalacja ponowna nie rozwiązuje problemu . Żadna inna zapora ani antywirus nie był wcześniej instalowany . Podczas instalacji nie wyskakiwały błędy .

Witam i ponawiam pytanie. Nic nie daje zresetowanie ustawień. Program po zaktualizowaniu nagle przestal dzialać. tzn ZAPORA OGNIOWA

Myslałam ze jet tu jakiś moderator i pomoze ale widze ze ludzie pytaja i nikt z moderatorów nie odpowiada. Mam platna wersje i moze jednak ktoś z Avastu by sie zainteresowal.
JUZ GLUPSZYCH LITER NIE MOGA POKAZYWAĆ!

Też się podepnę, gdyż mam ten sam problem. Przedwczoraj zaktualizowałem avasta, i od tej pory również nie mogę włączyć zapory ogniowej :o

Miałem ten sam problem. Pomogło takie działanie:klik na “Ustawienia” potem na “Rozwiązywanie problem” następnie na “Włącz moduł samoobrony programu Avast” i wyłącz to.
Wyłącz komputer a po ponownym włączeniu, włącz osłony, jak będzie dobrze włącz z powrotem moduł samoobrony.
Pozdrawiam

Brycki,wielkie dzięki z podpowiedz,ale nie zadziałało:(
Wkurzyłam sie i chialam odinstalować Avasta programem Revo Uninstaller (najlepszy program jak znam,usuw wszytko z kompa,nic nie pozostawia) Kliknełam odinstaluj i pojawilo sie okienko od Avast z zapytaniem czy na pewno che usunąć program… bla bla bla…
W ramce która sie wyswietliła,po lewej stronie jest ikonka NAPRAW,to trzeba kliknąć, I SIE NAPRAWIŁO! :):slight_smile: Oczywiscie trzeba anulować odinstalowanie. Wszytko działa.

Mam ten sam problem. Zrobiłem to co pisaliście ale nic nie pomogło i dalej nie chce włączyć zapory ogniowej. Wiecie co można zrobić oprócz tego co tu napisaliście?

Dokładnie,
wystarczy kliknąć na NAPRAW.

Co prawda mamy rok 2017, ale ja też po zakupie avast premier miałem problemy z wyłączoną zaporą programu. I tak jak napisaliście wystarczy kliknąć NAPRAW.
Dziękuję i pozdrawiam.

Windows Vista
1.Start
2.Sieć
3.Centrum sieci i udostępniania - ustawić trzeba sieć prywatną nie publiczną
4.Wchodzimy w Program Avast
5.Ustawienia
6.Komponenty
7. Zapora Ogniowa … rozwijamy motylka tam jest opcja
8.Odinstaluj Komponent
9. Zainstaluj na nowo Komponent Zapora Ogniowa i Uruchom Ponownie Komputer
10. Przy władowaniu się już systemu Windows Powinna wyskoczyć opcja
( Uwaga Program Avast Rozpoznał Nową Sieć ) zaznaczamy prywatna i akceptujemy.

U mnie tak to zadziałało i działa w dalszym momencie