Problem z aplikacją PEM HEART SIGNATURE (do podpisywania plików)

Witam

Mam pytanie czy jest możliwe aby jakaś niedawna aktualizacja (po 28 maja 2021) Avast’a Pro Antivirus mogła coś zmienić systemie WinXP SP3 32bit że w wyniku tego przestała by się uruchamiać aplikacja “PEM HEART SIGNATURE” przeznaczona do sygnowania plików “podpisem kwalifikowanym” ?
https://www.cencert.pl/do-pobrania/oprogramowanie-do-podpisu/

Nie mam 100% pewności czy to Avast jest tutaj problemem w każdym razie:

• w/w aplikacja przestała działać na dwóch różnych komputerach z WinXP gdzie jest taka sama konfiguracja i Systemu i Avasta i programu PEM HEART SIGNATURE
  • program PEM HEART SIGNATURE działał normalnie do 28 Maja na obu komputerach i tak samo teraz na obu już nie chodzi (nie był użytkowany i sprawdzany między 28 maja -tj.ostatnie użycie- a dzisiaj tj. 28 czerwca).
  • program PEM HEART SIGNATURE nie wymaga połączenia z internetem ani sam automatycznie się nie aktualizuje (zaś zainstalowana wersja jest aktualna)
  • XP oczywiście także sam się nie aktualizuje (zresztą i tak nie ma już żadnych updat’ów dla niego)

Z początku podejrzenia padły na ważność certyfikatów THAWTE zainstalowanych w magazynach certyfikatów -główny/pośredni- przynajmniej taki kierunek z początku obrał serwis CENCERT który zajmuje się wparciem, ale ten trop okazał się błędny.

No i teraz kolejne podejrzenie padło na Avasta…czy on mógł coś popsuć w tym temacie (np. dostęp w/w aplikacji do wymaganych dla niej kluczy) w wyniku updatu dokonanego w przeciągu ostatniego miesiąca ?

Aktualnie przy próbie odpalenia programu pojawia się okno systemowe z błędem którego dokładnie w tej chwili nie powtórzę ale to coś w stylu “Brak możliwości weryfikacji klucza z źródłem programu”.

Czy tymczasowe wyłączenie osłon rozwiązuje problem?