Po dnešní automatické aktualizaci virové databáze mi avast vesele ohlásil, že mi vypršelo předplatné. Zarazilo mě to - a docela dost - protože jsem si koupil licenci na dva roky loni v prosinci. Tak jsem vyzkoušel avastí klasiku - oddinstalační nástroj v nouzovém režimu a nová instalace. Instalace i vložení “vypršelého” licenčního souboru proběhlo v pořádku, ale pro změnu se při pokusu o aktualizaci databáze ozvalo “cink, cink!” a štít souborového systému ohlásil, že zablokoval hrozbu. Prý Win32:Evo-gen[Susp] v souboru algo.dll ze stažené aktualizace, který skončil v truhle. Aktualizace databáze se nedokončí a samozřejmě skončí: “s neznámou chybou”, asi jí ta knihovna zašoupnutá do truhly chybí.
No a teď si mohu vybrat - avast s platnou licencí a starou virovou databází, která nijak nejde aktualizovat a v truhle se hromadící soubory algo.dll, nebo pro aktualizaci databáze vypnout štít souborového systému, pak sice aktualizace projde, ale současně okamžitě “vyprší” licence a licenční soubor znovu vložit nejde.
Windows XP SP3, avast Antivirus Pro (verze 2014.9.0.2006)
Tak nevím, ale nebylo té srandy ze strany Avastu už dost?
6.5.
Nastala jistá změna - souborovému štítu přestala vadit aktualizace databáze avastu, ale po aktualizaci nadále okamžitě “vyprší” platnost zakoupené licence. Takže bych to rozhodně nenazval zlepšením.