Na dvou počítačích mám instalován Avast. Na jednom placenou licenci, na druhém free.
první počítač Windows 7, placená licence
druhý počítač Windows XP, free licence
virová databáze i verze programu shodná u obou počítačů.
Na prvním počítači bez problémů (firefox, opera) bez jediného hlášení o výskytu škodlivého SW.
Na druhém počítači v obou případech (chrome, firefox) s hlášením výskytu škodlivého SW DRep. Zkoušeno několikrát. V jednom případě to dokonce prošlo a program byl stažen.
DomainRep je feature Avastu, která blokuje stažení PE souborů (.exe, .dll, …), pokud jsou splněny všechny následující podmínky:
Soubor není dostatečně prevalentní, tj. soubor se zatím nepokusilo spustit dostatečné množství uživatelů Avastu,
Doména není dostatečně prevalentní, tj. z dané domény nestáhlo PE soubory dostatečné množství uživatelů Avastu,
Soubor není podepsán nebo Avast nerozpoznává podpis jako čistý.
Je divné, že stahování probíhá na různých počítačích jinak - možná jenom nebyl v době stahování přístup do cloudu nebo jde o nějaký jiný bug, každopádně ani verze Win ani placená/free verze Avastu by na tuto detekci vliv mít neměla.
Soubor jsem označil jako clean, takže už se nebude chytat nikde.
HonzaZ
Takové chování Avastu je NEPŘÍPUSTNÉ!!! Proč se Avast staví nad jiné produkty? Avast vydává hlášení “Infekce zablokována”, i když se o žádnou infekci nejedná, pouze “nesedí” interní statistika Avastu? No to mě poser!!!
Takové chování nejen že je přípustné, ale je dokonce žádoucí. DomainRep byl specificky navržen k tomu, aby zabraňoval nákazou nepodepsaných, nových EXE souborů stažených ze stránek, ze kterých ještě nikdo nic nestahoval, což jsou především hacknuté/infikované stránky. Těch pár falešných poplachů, které jsou nám hlášeny, je vysoce převažováno počtem uživatelů, kteří jsou díky tomu chráněni.
Co mi vadí, je hláška “Infekce zablokována”, jako kdybychom byli těmi, co šíří infikované soubory. Opravte alespoň tu hlášku, protože není vždy pravdivá!!!