Pokusil jsem se o aktualizaci Win10 1903 na 1909. Dopadlo to katastroficky. “Služba uživatelských účtů nelze spustit.” Po restartu se vygeneroval nový účet uživatele. Po dalších restartech začal nabíhat původní účet a systém hlásil množství chyb a oprav. Nakonec jsem dal návrat k předchozí verzi Windows 10 1903, kde je vše v pořádku a provedl hloubkové čištění a scanování. ESET Online Scanner našel mj. přímo v Avastu následující problémy:
C:\Program Files (x86)\Avast Driver Updater\Avast Driver Updater.exe - varianta Win32/UwS.SlimDrivers.A aplikace - vyléčen smazáním
C:\Users\Admin\AppData\Local\AVAST Software\Avast Driver Updater\Updates\hdd.exe - varianta Win32/Slimware.A potenciálně nechtěná aplikace - vyléčen smazáním
C:\Program Files\AVAST Software\Avast\setup\aswOfferTool.exe - Win32/Bundled.Toolbar.Google.D potenciálně zneužitelná aplikace - chyba při mazání (Přístup odepřen)
C:\Program Files\AVAST Software\Avast\setup\offertool_x64_ais-959.vpx - Win32/Bundled.Toolbar.Google.D potenciálně zneužitelná aplikace - chyba při mazání (Přístup odepřen)
V Avastu free byl dříve nainstalován Avast Driver Updater. Po odinstalaci Driver Updateru a následně Avastu free prochází testy ESETu bez nálezů.
Po odinstalaci Avastu free, projetí ESETem, vyčištění prohlížečů atd. proběhla instalace Win10 1909 bez problémů. První instalace měla povoleny doporučené aktualizace MS. Druhá instalace jela jen jako čistá instalace z .iso souboru bez aktualizací a po naběhnutí systému 1909 se spouští aktualizace:
2019-11 Kumulativní aktualizace pro Windows 10 Version 1909 pro systémy typu x64 (KB4524570)
2019-10, kumulativní aktualizace pro .NET Framework 3.5 a 4.8 pro Windows 10 Version 1909 pro x64 (KB4522742)
Za mě je to 50:50. Na jednom PC proběhla instalace 1909 v pohodě i s běžícím Avastem free. Na druhém podobném PC havarovala. Jistotou bude Avast odinstalovat a po přeinstalování Win10 provést instalaci Avastu znovu.
(Viz druhý příspěvek tady na diskusi, kdy MS prý hledá chybu proč Avast dělá problémy, s aktualizací Win10 máme dle Avastu ještě počkat a až bude řešení, tak by bylo rozhodně vhodnější provést standardní instalaci 1909 včetně stažení aktualizací před samotnou instalací.
K tomu mě napadá, odinstalace komponent Avastu, jako třeba Avast Driver Updater, sice nevyžaduje restart. Ale k odstranění odinstalované aplikace z disku dojde až po restartu. Tak to měly i další aplikace, které mi ESET označil jako problematické. Jakékoliv čištění Win10 doporučuji zakončit “restartem”. Tím se odinstalované aplikace odstraní z HDD.)
A ještě jeden problém, co jde za Avastem, jak je spuštěn MS Defender a aktivovaná ochrana složek, tak po restartu při aktualizacích začnou vybíhat hlášení o blokování CCleaneru a wmpshare.exe.
Co se týká wmpshare.exe, má se povolit v MS Defenderu v Řízeném přístupu ke složkám. Ukáží se tady naposledy zablokované aplikace, povolil jsem i CCleaner. :
(Avast má těžký život…, ESET i Defender považují produkty Avastu za viry.) ;D