Nazwa pliku jest nieprawidłowa

Zacznę od początku. Miałem zainstalowany avast który pokazał mi informację, że jakaś sieć chce otrzymać uprawnienia do mojego komputera
wcisnąłem blokuj i wyłączyło mi internet. Okazało się że w zaporze ogniowej była sieć jako niebezpieczna. Zaznaczyłem tam, że ufam tej sieci i wszystko wróciło do normy. No prawie wszystko. Nie wiem czy to od tego się zaczęło ale chyba tak, mianowicie. Gdy chcę jakieś zdjęcie, plik, instalkę itp - pobrać zapisać na dysk (zapisz jako) obojętnie gdzie, (pobrane, pulpit, dysk D, nie można zapisać gdyż wyskakuje błąd - “Nazwa pliku jest nieprawidłowa.” Oczywiście zmieniałem i nazwę pliku a nawet kilka przeglądarek testowałem (pobierając je na drugim komputerze - na laptopie i przenosząc poprzez pendrive na PC) ale i na firefox jak i na edge czy chrome ten sam problem jest. Dodam, że jak zainstaluję avasta wtedy działa zapisywanie. Jeżeli nie mam avasta to nie działa. Gdzie to się zmienia?

Temat do zamknięcia. Uruchomiłem MediaCreationTool21H2, zainstalowałem system bez utraty danych i wszystko działa.